Uvažujete o pořízení bazénu, nebo jste jej už pořídili a začínáte s jeho provozem? Pak bude zapotřebí postarat se také o jeho údržbu, respektive o udržování potřebné jakosti vody. Problém bazénů je obecně vzato vyvolán tím, že jde o nádrž se stojatou vodou, bez přítoku, a tak nelze spoléhat na samočisticí schopnost vodních toků, jak je tomu v přírodě v řekách, rybnících, jezerech či přehradách. V bazénu se v průběhu času mohou vyskytovat sinice, řasy a bakterie, které vodu na koupání znehodnotí, a tak je nutné ji nejen filtrovat, ale také ošetřovat bazénovou chemií nebo výkonnou UV lampou.

dívka u bazénu

To ale není vše, protože i přes veškerou snahu eliminovat ve vodě nežádoucí patogeny, mohou se v ní vyskytnout a způsobit znečištění bazénu na dně a na stěnách ve formě tenkého povlaku – slizu. A to je nejen nepříjemné na dotek, ale i nebezpečné, pokud se v bazénu pohybujete. Na slizu se dá snadno uklouznout, můžete se napít vody a třeba i utonout, můžete se tu uhodit do hlavy a způsobit otřes mozku či jiná zranění.

koupání v bazénu

A právě proto se vyrábí ruční, poloautomatické či zcela automatické vysavače bazénového dna a také ruční nástavce v podobě bazénového kartáče. Kartáč může sloužit buď k čištění stěn pomocí nástavce – teleskopické tyče, anebo lze kartáč nastrčit na tyč a připojit k bazénovému vysavači a odsávat bakteriální sliz přímo do bazénové filtrace.

Ruční čištění stěn a dna bazénu je velmi účinný způsob, protože kartáče důkladně eliminují nečistoty a udržují stěny i dno bazénu v dokonalé čistotě, pouze musíte počítat s tím, že bude nutné vyvinout fyzickou sílu a manuálně pracovat. Ovšem manuální práce nikomu neublíží, pokud je zdráv, a dodržuje zásady zdravé výživy a dbá především o dostatečný přísun čerstvého ovoce a zeleniny a zejména o vyšší přísun vitamínu C, provitamínu A a hořčíku.