Nenà divu, že v dneÅ¡nà dobÄ›, kdy je celosvÄ›tovÄ› použÃvaným jazykem angliÄtina, už téměř každý, kdo tento jazyk alespoň trochu ovládá, navÅ¡tÃvil tuto jedineÄnou zemi. SamozÅ™ejmÄ› nejvÄ›tÅ¡Ãm lákadlem je samotné hlavnà mÄ›sto Londýn, kde se křÞà krásné historické památky a uliÄky s modernÃmi budovami a technologiemi. Výzvou je také zdejÅ¡Ã metro, kde se opravdu vyznajà jen ti nejlepÅ¡Ã z nejlepÅ¡Ãch. Dnes se na Anglii ale podÃváme trochu z jiného pohledu, a to konkrétnÄ› z pohledu gastronomie a pochutin, které tato zemÄ› dala svÄ›tu.
SamozÅ™ejmÄ› úplnÄ› nejznámÄ›jÅ¡Ãm jÃdlem celé Anglie je takzvaná fish and chips, na kterou narazÃte jak v prodejnách rychlého obÄerstvenÃ, tak v luxusnÃch restauracÃch. O co se vlastnÄ› jedná? Jde o rybu, které je obalená ve speciálnÃm tÄ›stÃÄku a následnÄ› osmažená, a jež je servÃrována s pÅ™Ãlohou ve formÄ› hranolků, na nichž je zajÃmavé to, že jsou velice Äasto ochuceny buÄ tradiÄnÄ› solà anebo sladovým octem, který jim dodá jedineÄnou chuÅ¥. Tento pokrm s Anglii spjat neoddÄ›litelnÄ›, a proto je nepÅ™edstavitelné tuto zemi navÅ¡tÃvit bez toho, abyste jej ochutnali.
DalÅ¡Ã specialitou je klasická anglická snÃdanÄ›, která pro nás ÄŒechy může být na prvnà pohled velice nezvyklou záležitostÃ, která se rozhodnÄ› nedá srovnat s napodobeninami, na které narazÃte v Äeských hostincÃch. Pravá anglická snÃdanÄ› se skládá z klobásky, mÃchaných vajec anebo takzvaného volského oka, dokÅ™upava osmažené slaniny, peÄených rajÄátek a smažených žampionů, fazolÃ, které jsou zalité v rajÄatové omáÄce a kÅ™upavouÄkého toastu, který je zpravidla opeÄený zlehka na másle. Jedná se o opravdu autentickou snÃdani, nad kterou velice Äasto vrtÃme hlavou. Za pravdu musÃme dát ale tomu, že se jedná o opravdu vydatnou snÃdani, dÃky které nebudete mÃt tendence do obÄ›da nic ujÃdat. Budete-li v této zemi ale trochu déle, rozhodnÄ› si na tuto formu velice brzy zvyknete.
RozÅ¡ÃÅ™enou pochutinou, na nichž si AngliÄané potrpà jsou sýry. NeslavnÄ›jÅ¡Ãm a nejrozÅ¡ÃÅ™enÄ›jÅ¡Ãm druhem je zde ÄŒedar, který je vyrábÄ›n tradiÄnÄ› z kravského mléka. NejlepÅ¡Ã je pořádnÄ› vyzrálý, kdy dosahuje jedineÄné výrazné chuti s lehkým nádechem oÅ™echů. NejÄastÄ›ji se nechává zrát od Å¡esti do osmnácti mÄ›sÃců a výsledkem je tvrdý sýr, který se nedrolà tak, jak jsme na to zvyklà napÅ™Ãklad u nivy.
Zapomenout nemůžeme ani na dezerty a sladkosti. NejvychvalovanÄ›jÅ¡Ãm anglickým dezertem, se kterým se setkáváme hlavnÄ› v obdobà Vánoc, je Christmas puding neboli jednoduÅ¡e vánoÄnà pudink. NepÅ™edstavujte si ale pudink v naÅ¡em podánÃ, na něž narazÃme v naÅ¡ich supermarketech. V anglickém podánà se totiž setkáváme s dohnÄ›da zbarvenou hmotou, která obsahuje suÅ¡ené ovoce, koÅ™enÃ, alkoholu, vajec a mouky. VyzkouÅ¡et pÅ™i své návÅ¡tÄ›vÄ› musÃte i Banoffee, což je jedineÄný dort z karamelu, smetany, banánů a piÅ¡kotového korpusu. Už máte chuÅ¥? Tak neváhejte a kupte si letenky.