Irsko je opravdu krásnou zemÃ, která se ve svÄ›tÄ› proslavila hlavnÄ› dÃky tradiÄnÃmu hudebnÃmu nástroji, kterým jsou dudy, ale také tÅ™eba dÃky povÄ›stným chlapským suknÃm, o nichž si vÄ›tÅ¡ina lidà myslÃ, že jsou zcela normálnÃm odÄ›vem zdejÅ¡Ãch mužů. Opak je ale pravdou. TradiÄnà kilt by se dal pÅ™irovnat k naÅ¡emu kroji, takže je opravdu velkou výjimkou, pokud na ulici narazÃte na muže právÄ› takto obleÄeného. DalÅ¡Ã vÄ›cÃ, kterou majà lidé zafixovanou s Irskem, je nepÅ™ÃliÅ¡ dobré jÃdlo a celková gastronomie. Je tomu ale skuteÄnÄ› tak?
Tento stereotypnà názor je do jisté mÃry ovlivnÄ›n tÃm, že se tradiÄnà irská kuchynÄ› podobá té britské, která má ve svÄ›tÄ› opravdu nedobrou povÄ›st. Je tomu tak hlavnÄ› kvůli druhé svÄ›tové války, kdy se tito obyvatelé museli spoléhat na tradiÄnà suroviny, které si zvládali sami obstarat, a také proto, že byly vÄ›tÅ¡Ã starosti než se starat o dochucovánà pokrmů. Z tohoto důvodu tak na nÄ›kolik desÃtek let z Irské i Britské kuchynÄ› vymizely pestré chutÄ› a také použÃvánà a dochucovánà pomocà koÅ™enÃ. JÃdlo se tak pokládalo za nevýrazné a jakýmsi způsobem chladné, což se velice Äasto Å™Ãká i o obyvatelÃch Británie.
Tyto Äasy už jsou ovÅ¡em minulostà a Irská kuchynÄ› má rozhodnÄ› co nabÃdnout. NejpoužÃvanÄ›jÅ¡Ãmi surovinami jsou hlavnÄ› brambory, moÅ™ské plody, ryby, hovÄ›zà a jehnÄ›Äà maso a Äerstvá zelenina. Dalo by se Å™Ãct, že Irsko je takovou bramborovou velmocÃ. Brambory zde můžete ochutnat opravdu na nespoÄet způsobů, protože se jedná o jednu z nejoblÃbenÄ›jÅ¡Ãch potravin vůbec.
Irové jsou zvyklà usedat k snÃdani v rozmezà od sedmé do desáté hodiny rannÃ. RozhodnÄ› zde platÃ, že snÃdanÄ› je nejdůležitÄ›jÅ¡Ã jÃdlo dne, protože právÄ› snÃdanÄ› bývajà jednÃm z nejvydatnÄ›jÅ¡Ãch jÃdel, které vás majà zasytit a po ránu vám dodat potÅ™ebnou energii. Na stole tak pÅ™ed vámi nejÄastÄ›ji skonÄà tradiÄnà hustá ovesná kaÅ¡e anebo tzv. irish brakfast, která je velice podobná tradiÄnà anglické snÃdani a skládá se z opeÄených vajÃÄek, slaniny, toustu, opeÄených rajÄat a klobásy. Zvolit si můžete ale také boxty, což jsou palaÄinky pÅ™ipravované jak jinak než z brambor.
Mezi nejznámÄ›jÅ¡Ã hlavnà chod Irska patřà rozhodnÄ› irish stew. Jedná se o duÅ¡enou smÄ›s z hovÄ›zÃho anebo jehnÄ›ÄÃho masa, doplnÄ›ného o zeleninu jako je mrkev, cibule a petrželka, brambory a pro chuÅ¥ trocha tymiánu. DalÅ¡Ãm významným jÃdlem je Shepherd´s Pie (kolÃ¡Ä složený z vrstev masa, sýra a brambor), Colcannon (uvaÅ™ené brambory se zelÃm, máslem a Äesnekem, Lamb with mintsauce (jehnÄ›cà maso doplnÄ›né o mátovou omáÄku) anebo tÅ™eba Barmbrack, což je nakynutý chlebÃÄek s rozinkami. Tak co už se vám sbÃhajà sliny? Tak to neváhejte, kupteletenkya hurá ochutnávat!